Pesilat Sukma Terengganu meninggal dunia setelah terkena tendangan maut pihak lawan

Atlet silat Sukan Malaysia (Sukma) Terengganu, Wan Muhammad Haikal Wan Hussin, 21, meninggal dunia selepas tidak sedarkan diri ketika menyertai pertandingan di Dewan Komuniti Taman Coral Height dekat sini pada petang Sabtu.

Allahyarham difahamkan rebah setelah terkena tendangan pihak lawan sebelum disahkan meninggal dunia jam 1.20 pagi ketika mendapat rawatan di Hospital Tuanku Jaafar di sini.

Kakak sulung Allahyarham, Wan Nor Haslinda dihubungi Sinar Harian berkata, keluarga dimaklumkan berkenaan kejadian itu kira-kira jam 5.30 petang.

“Jurulatih telah hubungi ayah maklumkan yang arwah terpaksa dikejarkan ke hospital kerana tidak sedarkan diri selepas terkena tendangan pihak lawan.“Tapi saya tak tahu lebih lanjut bagaimana kejadian itu berlaku dan lebih kurang jam 2.30 pagi kami diberitahu yang dia telah meninggal dunia. Waktu tepatnya saya tak pasti,” katanya ketika dihubungi pada Ahad.Menurutnya, Allahyarham merupakan anak keempat daripada lima beradik dan berada di Seremban untuk pra Sukma sejak Jumaat lalu.

Katanya, kedua ibu bapa serta adiknya kini berada di HTJ untuk menunggu laporan post mortem jenazah Allahyarham.

Sementara itu, jurucakap Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Daerah Seremban berkata, mangsa dikatakan sudah tidak sedarkan diri selama 20 minit di lokasi dan sudah diberikan rawatan resusitasi kardiopulmonari (CPR).

“Sebaik kami tiba, pasukan mengambil alih pesakit dan serta merta terus mengaktifkan AED serta alat bantuan pernafasan BVM dan oksigen kepada pesakit itu.

“Selepas memberi satu renjatan melalui AED pesakit terus di bawa ke HTJ untuk rawatan susulan dan pada masa sama CPR masih lagi diteruskan sehingga tiba di hospital.

“Bagaimanapun, kami dimaklumkan pesakit meninggal dunia ketika menerima rawatan di HTJ awal pagi tadi,” katanya.

Baca Juga:Rupa-rupanya tersalah letak ‘key’ punca The Gadys nyanyi sumbangWanita dakwa wajib beri upah kepada ibu menyusu dikecam, netizen minta dalilAnggota wanita APM dikejar tedung selar keliling rumah

About Mat Lan Editor

Check Also

iran-siap-sedia-‘senjata-rahsia’-jika-israel-bedil-tehran

Iran siap sedia ‘senjata rahsia’ jika Israel bedil Tehran

Iran memberi amaran keras bahawa mereka akan menggunakan senjata yang belum pernah digunakan sebelum ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments